Kdo prodává na našich trzích?
KVETETO je poměrně mladá – jak svou existencí, tak věkem svých majitelů – květinová biofarma v Leštině, těsně za hranicemi Jihočeského kraje. V tamní malebné krajině se cca před 4 lety rozhodli usadit, žít a pracovat Anna a Pavel Měskovi. Ona architektka, on programátor, tedy původními profesemi na hony vzdálení zemědělství. Nicméně společná vize, nadšení a cit pro věc jim umožnily jejich sen proměnit ve skutečnost, kterou denně vylepšují. Na farmě pracují sami dva, občas přijede někdo na pár dní na výpomoc. Hlavní podíl mají stále květiny, mnohé z nich znáte ze zahrádek našich babiček. Ty umí Anna krásně vázat, a to až tak, že už si vybudovala renomé mezi svatebními floristkami. Navíc květiny z farmy oproti těm z konvenčního květinářství nádherně voní! Měskovi postupně přidávají i zeleninu, samozřejmě také v biokvalitě, a někdy v budoucnu by mohlo přibýt nějaké ovoce – mladé stromky už jsou vysázené, ale na úrodu si musíme ještě nějaký čas počkat.
Bývalá paní učitelka Škvrnová aka babička Kačenka z Lysé nad Labem nechtěla po skončení své učitelské kariéry jen sedět doma a přemýšlet, co s volným časem, a tak ze svého koníčku vybudovala kariéru druhou. Sirupy připravuje ve výrobně za malým krámkem, který v Lysé má, ale protože zdejší okruh zákazníků je přeci jen omezený, vyráží s nimi na farmářské trhy. Do Šestajovic nyní častěji zajíždí její přítel Honza, protože sama babička Kačenka je zkrátka na roztrhání. Sirupy pořídíte byllinkové i ovocné.
Veronika a Jiří Tomkovi se do – tehdy ještě – klánovického trhu zapojili jako poslední z našich “zelinářů”, tušíme ke konci roku 2016. Svým poctivým přístupem, bezprostředností a také spoustou vědomostí o všem, co na jejich stánku najdete, si velmi rychle získali své stálé zákazníky a taky zapadli do naší party. JIrka farmaří již 25 let, přes Jižní Čechy a Orlické hory se dostal do Travčic na Litoměřicku, kde zakotvil. Se svou sympatickou a milou ženou Veronikou, která obor vystudovala na VŠZ, tu hospodaří na 5 ha a ve volném čase se kochá majestátními pahorky Českého středohoří. Jirka sám sebe nazývá zahradnickým fajnšmekrem, vyznává především diversitu, tedy různorodost a rozmanitost. S Veronikou zásadně nevyužívají zemědělské dotace, což jim do značné míry zajišťuje svobodu v podnikání, na druhou stranu se musejí o to více otáčet. Pěstují spoustu věcí, zvlášť se zaměřují na saláty. V jednu chvíli vysazují cca 6,5 tisíce sazenic, v měsíčních intervalech je pak pěstují celou sezónu a zákazník má na výběr z až 16 druhů. Rovněž výběr cibule je nebývale pestrý – v současné době jí Tomkovi pěstují na 8 druhů. V jejich pařnících i sklenících se daří bylinkám a opět se tu netroškaří – přejte si bazalku klasickou, fialovou, drobnolistou, citronovou trávu, bobkový list, rýmovník, mátu klasickou, čokoládovou, pomerančovou – nic není problém!
V době naší návštěvy na Tomkovic farmě byl čas truhlíkových květin, zaujaly nás sazenice melounů nebo třeba tzv. tropický skleník s rostlinami exotických datlovníků vypěstovaných ze semínek. Tomkovi se prostě své profesi věnují s hravostí a láskou a je to znát na každém kroku nejen u nich na farmě, ale i na trzích, kde se s nimi potkáváte
Petr a Jarka Schauerovi s námi spoupracují s malými pauzami od samotných začátků našeho trhu. Na podzim 2009 poprvé přivezli svoje skvělá jablka a lidi jim málem „utrhali ruce“. Vynikající ovoce v biokvalitě pěstují v Úštěku na Litoměřicku, kousek od Držovic – kozí farmu k nám tehdy vlastně přivedli :-). Za tu dobu Petr úplně obnovil sad, postupem času začali pěstovat i něco málo ze zeleniny, hlavní pozornost se ale upíná k ovoci – jablkům, hruškám, meruňkám, třešním a švestkám. Přebytky Jarka zavařuje, suší, nakládá nebo moštuje a všechno je to velká dobrota. A ještě k tomu zdravá!
Rybářství Miškovice najdete kousek od Kouřimi, takže do Šestajovic to mají kluci rybáři co by kamenem dohodil. Každý trh vozí plnou káď živých ryb, nejčastěji pstruhů, a na požádání – krom usmrcení – upraví dle přání zákazníka. Protože to jsou opravdu rybáři a ne jen prodavači, zodpoví všetečné otázky svých zákazníků, dovedou poradit, ochotně vyhoví i objednávkám. A ryby mají ve vynikající kvalitě.
Boženka a Sváťa Horákovi jsou klánovičtí starousedlíci, kteří k nám na trh do Šestajovic vozí řezané květiny ze své zahrady.
Na jaře jsou to překrásné a opravdu voňavé narcisky, s jejichž koncem dočasně mizí z trhu i pan Horák, aby se na konci léta zase vrátil, tentokrát se sušenými kyticemi ze slaměnek, static a dalších, které v průběhu roku Boženka pěstuje, sbírá a suší. Na podzim přidají něco dušičkového a na advent zase vánočního.
Paní Olga Štollová z Radimi u Kolína je velmi zručná dáma, která ušije či uplete nebo uháčkuje prakticky cokoliv. Na klánovickém trhu nabízí především zástěry, tašky, najdete u ní dekorativní polštářky, sem tam nějakou “hadrovou” panenku. V poslední době se také pustila do dekorování porcelánu. Její zručnost po ní zdědily i její děti. Syn Marek (13) vyrábí pod značkou “Mára” krásnou keramiku a mladší holčička zkouší od všeho něco. Až budete některou sudou sobotu na trhu, udělejte si malou radost u jejího stánku.
Manželům Choroušovým dlužíme tento příspěvek už velmi dlouho. Byli totiž jedněmi z těch, kteří se k nám připojili na počátku vzniku klánovického trhu.
Bydlí v Klánovicích ve starším domku a zahradu mají samý skleník, pařník, záhon, … kde pro vás předpěstovávají sazenice letniček a zeleniny. O každé kytce se dozvíte vše potřebné, manžele Choroušovi poradí, co spolu kombinovat, co kam zasadit a jak o to pečovat, aby vám kytičky dělaly radost nebo abyste sklidili co nejbohatší úrodu.
Na sklonku roku 2014 nás oslovila nová pekárna se zájmem prodávat na tehdejším klánovickém trhu. Zrovna s pekaři je to těžké – hlásí se jich mnoho a není možné je všechny na trh pozvat. Na druhou stranu, za setkání a ochutnávku člověk nic nedá … Přijeli dva bratři, přivezli spoustu dobrého pečiva a přivezli s sebou něco navíc – svůj příběh. A ten je víc než zajímavý… Bratři Kejvalové jsou tým. Tým prověřený dlouholetou vrcholovou cyklistikou kariérou, během níž se vzájemně podporovali a jejich sourozenecký vztah dostával jiné dimenze. Tyto zkušenosti přenesli do nové profese a daří se jim i v podnikání. Zásadní je pro ně pekařina, ale postupně rozšiřují svou nabídku, například o lahůdky. Původně to nebyl záměr, ale protože sázejí na kvalitu a kvalita produktů od dodavatelů je neuspokojovala, pustili se do výroby sami. A takhle to mají se vším :-).
Na trhu se už zabydleli a zákaznící se vracejí. Nejvíc letí buchty, makové a ořechové rohlíčky, skvělé sádlové loupáky, a “zrníčkové” chleby.
Rodinné pekařství Kollinger je nejspíš dobře známé všem, kteří někdy jeli přes Újezd nad Lesy.
Protože se náš trh snaží podporovat lokální podnikání, celkem logicky si i pekaři z Újezdu našli cestu na trh do Klánovic a později se s námi přestěhovali do šestajovické aleje. A podle toho, jak mají každou sobotu vyprodané autíčko, vám nejspíš jejich pečivo chutná…
Uzeniny z masa si jistě pamatujete pořádnou řádku let zpět ještě z Klánovic. Název se zdá být možná trochu legrační, ale v době plné náhražek se volbě obchodního jména snad ani nelze divit. Otec a syn Libišovi jsou autorizovaní prodejci řezníka a uzenáře Václava Sitaře z Libochovic. Pan Sitař vyrábí a prodává za pomoci výhradně rodinných příslušníků skvělé uzeniny, do nichž si sám míchá ochucení pouze z jednodruhového koření a zásadně bez látek zvýrazňujících chuť. Sám si peče “buchtu” do výrobků, jejichž receptura ji vyžaduje, uzené opravdu udí, navíc bez toho, aby ho “nastříkl” a zvýšil tak objem masa.
Uzeniny z masa s námi drží basu téměř od samého počátku. V šestajovické aleji už nějaký ten pátek obývají „dřevák“, ze kterého vám nabídnou fenomenální sekanou v housce pod značkou Libižraso a spoustu dalších uzených i neuzených dobrot.
Každý, kdo byl někdy na některém z našich trhů, určitě zná pana Petra Novotného a jeho Ivanku. Kdysi dávno spolužáci a dnes životní partneři, kteří k nám jezdí od samého počátku. Svoje původní žluté autíčko vyměnili za modernější pojízdnou prodejnu, v níž mohou nabízet širší sortiment, ale úsměv a zájem o zákazníka jim zůstaly naštěstí v nezmenšené intenzitě. Pravda, uzeniny nejsou zrovna v souladu s přísně zdravou výživou, na druhou stranu čas od času zhřešit a dopřát si třeba dobrý lovecký salám, grilovací klobásky, jitrničku nebo jelítko, šunku v pepři nebo tradičního taliána je určitě povoleno.
Caffé Cosmo, to je Luděk Bureš a jeho rodinná pražírna kávy z Újezdu nad Lesy. Luděk zakládá na lokálnosti, jeho kávu koupíte v blízkém okolí Újezdu ve spřátelených obchůdcích a kavárnách. Luděk pro vás kávu upraží a na trh vám ji nejen doveze, ale připraví vám i tu šálek dobré kávy a pěkně vám o ní povypráví.
Manželé Jana a Jakub Laušmanovi se jednoho dne rozhodli, že život ve městě není pro ně a odstěhovali se do kraje Českého středohoří. V Držovicích koupili starý statek, který začali zvelebovat, a do začátku pořídili 3 kůzlata. Snili o stádu a plnohodnotném chovu koz, k čemuž se po několika letech tvrdé práce dopracovali. Na farmě najdete vlastní mlékárnu / sýrárnu a samozřejmě malou prodejničku. Od roku 2010 nese veškerá produkce držovické farmy označení BIO. Na náš trh jezdí Laušmanovi již od podzimu 2009 – nebáli se to risknout a vrhnout se s námi do neznáma. Odměnou jim byly nekonečné fronty zákazníků na jejich výborné sýry, jogurty, mléko a tvaroh, které stojí u jejich stánku každou sobotu dodnes.
Rodina paní Zalabákové hospodaří v Nedomicích na Mělnicku nedaleko Všetat. Jak známo, v této oblasti se daří zejména cibuli, u jejíž sklizně jsem paní Zalabákovou s dcerou zastihla. Dozvěděla jsem se, že právě mladší dcera bere hospodaření velmi vážně, a tak začala studovat Českou zemědělskou univerzitu. Stánek paní Dany u nás na trhu v Šestajovicích patří k těm větším a dobře zásobeným – co sami nevypěstují, dokáže paní Zalabáková obstarat u jiných českých pěstitelů.
Farmu rodiny Němcovy z Netína / Radostína nad Oslavou na Vysočině netřeba dlouze představovat. Na Českém farmářském trhu se prezentuje od jeho počátku a našla si cestu i na další farmářské trhy, které posléze vznikly. Malá rodinná farma poněkud vyrostla a expanduje. V Praze otevřela již tři kamenné obchody. Na trhu běžně koupíte jogurty, mléko, tvaroh, sýry, vejce, máslo, občas chlazenou drůbež.
Josef a Světlana spolu hospodaří ve středočeských Nedomicích. Jejich stánek na trhu nepatří k největším, od čehož se odvíjelo i mé očekávání, pokud jde o velikost hospodářství. Jak hluboce jsem se mýlila! Na jejich statku najdete snad vše, na co si vzpomenete. Políčka vypadají nevelká, ale když člověk stojí v brázdě a rozhlédne se kolem, hlava mu nebere, jak to ti dva mohou stačit obdělávat, pěstovat, sklízet a ještě jezdit na trh prodávat! V době mé návštěvy byla sezóna pomalu u konce, ale na polích jsem našla ještě spoustu zeleniny – pórek, celer, dýně nejrůznějších druhů, fazolky, na které jsou Cikánovi specialisté, papriky, lilky, kapustu, zelí, brambory, křen, bylinky, … a výborné, voňavé víno, které se pnulo po konstrukcích okolo domu. Velká část výpěstků už byla uskladněná v jednotlivých skladech – cibule, bylinky apod. v suchém větraném skladu v patře stodoly, mrkev ve sklepě, kde se dá regulovat vlhkost vzduchu, aby byla co nejdéle jako čerstvá, v jiném zase dýně nebo brambory. Pan Cikán není ale pouze pěstitel. Při prohlídce farmy jsme nemohli opomenout ani jeho chovatelství. Počínaje králíky, přes pár slepic, se stará o tři býky a nesčetně vepříků. Jeho radostí je opravdu velké hejno holubů a holubic, s nimiž dokonce jezdí na výstavy. Celou návštěvu jsme zakončili v krásném vinném sklípku. Až budete na trhu u Cikánových nakupovat, zkuste se pana Cikána na cokoliv z farmaření zeptat. Určitě vám rád povypráví.