Kdo prodává na našich trzích?
Tým Pana Buchty tvoří původně kuchař Lukáš Procházka a jeho žena, magistra v lékárně, Soňa.
Lukášovi tak nějak učarovalo pečení a pustil se do toho po hlavě. Na TRH V ALEJI začali jezdit v létě 2021 a jejich režim se ustálil vždy na poslední sobotě v měsíci. Lukáš peče buchty sladké i slané, koblížky a buchkoláčky, a ať přiveze jakékoliv množství, okolo 10 dopoledne balí svůj vyprodaný stánek.
Letos (2024) se Soně a Lukášovi splnil jejich sen a otevřeli si maličkou příjemnou kavárnu v Horních Počernicích. Ale trh je trh, tak o poslední soboty v měsíci nepřijdeme :-).
Za značkou Peti:La se skrývá újezdská Petra Munzarová. Mladá maminka, která šije a háčkuje nejen pro své děti. Umí toho spoustu, její výrobky jsou pestrobarevné, vkusné a hlavně velmi kvalitně ušité.
Je libo gumičky do vlasů, koníka na hraní, peněženku na drobné, hřejivý nákrčník, čelenku na sport nebo na ozdobu, klíčenku, odličovací tampónky, háčkovaný šátek? Rozhodně se stavte u Petry. Co nebude mít s sebou, určitě vám do příště vyrobí podle přání.
Za značkou RODOPI stojí Nikolaj Apostolov, který žije v Čechách léta letoucí, a protože mu chyběly typické bulharské produkty, pustil se do jejich výroby. Používá české mléko z farem a bulharské mléčné kultury, které jsou přeci jen trochu jiné, než ty naše české.
Jeho skvělé jogurty, tvaroh nebo třeba ayran nakoupíte na TRHU V ALEJI každou lichou sobotu.
Nově přibyl fenomenální „balkánský“ sýr nebo sýrové nitě, a rozhodně můžeme doporučit čerstvý jogurtový sýr ve skleničce, který připomíná lehce osolený tvaroh. To je Nikolajova „vlajková loď“ – získal za něj 2 hvězdy v gastronomické soutěži Great Taste Awards (pro ty, co nevědí – je to něco jako vyhrát potravinového Oscara 😉 ).
Nikolaj je také jednou z mála výjimek, u nichž tolerujeme malé množství dovezených věcí – najdete u něj moc dobré bulharské ajvary nebo těsto filo.
Za značkou RODOPI stojí Nikolaj Apostolov, který žije v Čechách léta letoucí, a protože mu chyběly typické bulharské produkty, pustil se do jejich výroby. Používá české mléko z farem a bulharské mléčné kultury, které jsou přeci jen trochu jiné, než ty naše české.
Jeho skvělé jogurty, tvaroh nebo třeba ayran nakoupíte na TRHU V ALEJI každou lichou sobotu.
Nově přibyl fenomenální „balkánský“ sýr nebo sýrové nitě, a rozhodně můžeme doporučit čerstvý jogurtový sýr ve skleničce, který připomíná lehce osolený tvaroh. To je Nikolajova „vlajková loď“ – získal za něj 2 hvězdy v gastronomické soutěži Great Taste Awards (pro ty, co nevědí – je to něco jako vyhrát potravinového Oscara 😉 ).
Nikolaj je také jednou z mála výjimek, u nichž tolerujeme malé množství dovezených věcí – najdete u něj moc dobré bulharské ajvary nebo těsto filo.
Když je někdo ze Semic, jako Radka a Václav Jírovi, nemůže snad dělat nic jiného, než hospodařit na úrodné půdě v Polabí. A tak vzniklo rodinné bylinkářství Bylinky ze Semic. V jejich sortimentu najdete kromě bylinek také sadbu rajčat, okurek, paprik a další zeleniny. Bylinky nakoupíte jako sadbu, okrajově i čerstvé řezané nebo usušené, abyste měli dostatek v zimní pauze.
Bylinky ze Semic se sice nepyšní certifikací BIO, ale přesto si můžete být jistí, že Radka s Václavem pěstují vše v souladu s přírodou a bez použití chemických prostředků.
U nás na TRHU V ALEJI s bylinkami nějčastěji potkáte jejich dceru Zuzku, která je nedílnou součástí rodinného businessu.
KVETETO je poměrně mladá – jak svou existencí, tak věkem svých majitelů – květinová biofarma v Leštině, těsně za hranicemi Jihočeského kraje. V tamní malebné krajině se cca před 4 lety rozhodli usadit, žít a pracovat Anna a Pavel Měskovi. Ona architektka, on programátor, tedy původními profesemi na hony vzdálení zemědělství. Nicméně společná vize, nadšení a cit pro věc jim umožnily jejich sen proměnit ve skutečnost, kterou denně vylepšují. Na farmě pracují sami dva, občas přijede někdo na pár dní na výpomoc. Hlavní podíl mají stále květiny, mnohé z nich znáte ze zahrádek našich babiček. Ty umí Anna krásně vázat, a to až tak, že už si vybudovala renomé mezi svatebními floristkami. Navíc květiny z farmy oproti těm z konvenčního květinářství nádherně voní! Měskovi postupně přidávají i zeleninu, samozřejmě také v biokvalitě, a někdy v budoucnu by mohlo přibýt nějaké ovoce – mladé stromky už jsou vysázené, ale na úrodu si musíme ještě nějaký čas počkat.
Farma Černá Hora rodiny Novákových se k nám přidala v roce 2022, kdy se ještě ani farmou nenazývala. Zkrátka uprostřed sezóny nám zavolal pan Novák, že má velké přebytky rajčat a potřeboval by je prodat. My jsme si zase potřebovali okouknout, jak se taková věc stane a odkud ta úroda pochází, jako to ostatně děláme vždycky, než přijmeme na trh někoho nového. Vypravili jsme se tedy do Černé Hory na Nymbursku a objevili úžasné rodinné hospodářstvíčko s příběhem. Pan Novák byl donedávna bankovním úředníkem, ale životní události mu převrátily jeho pracovní svět naruby a vyslaly ho jinými směry. Jedním z nich je zemědělství. Josef má po tátovi vztah k půdě, má technické vzdělání a navíc je velmi zručný, takže pro něj není problém navrhnout a zkonstruovat třeba vyhřívanou líheň pro kuřata. Má čerstvě dospělého syna Jakuba, jemuž hospodaření rozhodně není cizí, a maminku, která na rozrůstající se farmě stále zastane spoustu práce. Původně se využívala jen zahrada ukrytá za domem, ale postupně Josef přebírá a revitalizuje půdu, kterou si od rodiny dlouhodobě pronajímalo zemědělské družstvo, a může tak rozšiřovat sortiment. Na stánku tak najdete různé druhy rajčat a parik, lilky, česnek, brambory, řepu, cibuli, dýně,… podle sezóny. A na podzim přibudou krmítka vlastní výroby a směsi zrníček pro ptáčky.
Jsme moc rádi, že si nás Novákovi vybrali a stali se součástí naší trhové party.
Veronika a Jiří Tomkovi se do – tehdy ještě – klánovického trhu zapojili jako poslední z našich “zelinářů”, tušíme ke konci roku 2016. Svým poctivým přístupem, bezprostředností a také spoustou vědomostí o všem, co na jejich stánku najdete, si velmi rychle získali své stálé zákazníky a taky zapadli do naší party. JIrka farmaří již 25 let, přes Jižní Čechy a Orlické hory se dostal do Travčic na Litoměřicku, kde zakotvil. Se svou sympatickou a milou ženou Veronikou, která obor vystudovala na VŠZ, tu hospodaří na 5 ha a ve volném čase se kochá majestátními pahorky Českého středohoří. Jirka sám sebe nazývá zahradnickým fajnšmekrem, vyznává především diversitu, tedy různorodost a rozmanitost. S Veronikou zásadně nevyužívají zemědělské dotace, což jim do značné míry zajišťuje svobodu v podnikání, na druhou stranu se musejí o to více otáčet. Pěstují spoustu věcí, zvlášť se zaměřují na saláty. V jednu chvíli vysazují cca 6,5 tisíce sazenic, v měsíčních intervalech je pak pěstují celou sezónu a zákazník má na výběr z až 16 druhů. Rovněž výběr cibule je nebývale pestrý – v současné době jí Tomkovi pěstují na 8 druhů. V jejich pařnících i sklenících se daří bylinkám a opět se tu netroškaří – přejte si bazalku klasickou, fialovou, drobnolistou, citronovou trávu, bobkový list, rýmovník, mátu klasickou, čokoládovou, pomerančovou – nic není problém!
V době naší návštěvy na Tomkovic farmě byl čas truhlíkových květin, zaujaly nás sazenice melounů nebo třeba tzv. tropický skleník s rostlinami exotických datlovníků vypěstovaných ze semínek. Tomkovi se prostě své profesi věnují s hravostí a láskou a je to znát na každém kroku nejen u nich na farmě, ale i na trzích, kde se s nimi potkáváte
Petr a Jarka Schauerovi s námi spoupracují s malými pauzami od samotných začátků našeho trhu. Na podzim 2009 poprvé přivezli svoje skvělá jablka a lidi jim málem „utrhali ruce“. Vynikající ovoce v biokvalitě pěstují v Úštěku na Litoměřicku, kousek od Držovic – kozí farmu k nám tehdy vlastně přivedli :-). Za tu dobu Petr úplně obnovil sad, postupem času začali pěstovat i něco málo ze zeleniny, hlavní pozornost se ale upíná k ovoci – jablkům, hruškám, meruňkám, třešním a švestkám. Přebytky Jarka zavařuje, suší, nakládá nebo moštuje a všechno je to velká dobrota. A ještě k tomu zdravá!
Rybářství Miškovice najdete kousek od Kouřimi, takže do Šestajovic to mají kluci rybáři co by kamenem dohodil. Každý trh vozí plnou káď živých ryb, nejčastěji pstruhů, a na požádání – krom usmrcení – upraví dle přání zákazníka. Protože to jsou opravdu rybáři a ne jen prodavači, zodpoví všetečné otázky svých zákazníků, dovedou poradit, ochotně vyhoví i objednávkám. A ryby mají ve vynikající kvalitě.
Boženka a Sváťa Horákovi jsou klánovičtí starousedlíci, kteří k nám na trh do Šestajovic vozí řezané květiny ze své zahrady.
Na jaře jsou to překrásné a opravdu voňavé narcisky, s jejichž koncem dočasně mizí z trhu i pan Horák, aby se na konci léta zase vrátil, tentokrát se sušenými kyticemi ze slaměnek, static a dalších, které v průběhu roku Boženka pěstuje, sbírá a suší. Na podzim přidají něco dušičkového a na advent zase vánočního.
Poctivé ručně pletené košíky nám na trhu hodně dlouho chyběly. K vidění je košíků všude dost, dokonce i na farmářských trzích, ale většinou je to jen přeprodej dovezeného zboží třeba z Polska nebo Číny. Nic takového jsme na trhu nechtěli a raději jsme byli bez košíků, jakkoliv toto zboží na farmářský trh rozhodně patří.
V létě roku 2020 se na nás usmálo štěstí a objevil se David Čížek z Kamenice, košíkář par excellence. Plete z loupaného i neloupaného proutí, koše velké třeba na dřevo, košíky na houby nebo na nákupy na trhu, kulaté či oválné, košíčky na stůl třeba na pečivo, zkrátka proutěné výrobky, na co si jen vzpomenete. David si zakládá na kvalitě, a tak se vám nemůže stát, že by košík časem seschl a upadlo mu třeba ucho. Ostatně o kvalitě jeho výrobků svědčí regionální značka Zápraží originální produkt.
Manželům Choroušovým dlužíme tento příspěvek už velmi dlouho. Byli totiž jedněmi z těch, kteří se k nám připojili na počátku vzniku klánovického trhu.
Bydlí v Klánovicích ve starším domku a zahradu mají samý skleník, pařník, záhon, … kde pro vás předpěstovávají sazenice letniček a zeleniny. O každé kytce se dozvíte vše potřebné, manžele Choroušovi poradí, co spolu kombinovat, co kam zasadit a jak o to pečovat, aby vám kytičky dělaly radost nebo abyste sklidili co nejbohatší úrodu.
Na sklonku roku 2014 nás oslovila nová pekárna se zájmem prodávat na tehdejším klánovickém trhu. Zrovna s pekaři je to těžké – hlásí se jich mnoho a není možné je všechny na trh pozvat. Na druhou stranu, za setkání a ochutnávku člověk nic nedá … Přijeli dva bratři, přivezli spoustu dobrého pečiva a přivezli s sebou něco navíc – svůj příběh. A ten je víc než zajímavý… Bratři Kejvalové jsou tým. Tým prověřený dlouholetou vrcholovou cyklistikou kariérou, během níž se vzájemně podporovali a jejich sourozenecký vztah dostával jiné dimenze. Tyto zkušenosti přenesli do nové profese a daří se jim i v podnikání. Zásadní je pro ně pekařina, ale postupně rozšiřují svou nabídku, například o lahůdky. Původně to nebyl záměr, ale protože sázejí na kvalitu a kvalita produktů od dodavatelů je neuspokojovala, pustili se do výroby sami. A takhle to mají se vším :-).
Na trhu se už zabydleli a zákaznící se vracejí. Nejvíc letí buchty, makové a ořechové rohlíčky, skvělé sádlové loupáky, a “zrníčkové” chleby.
Rodinné pekařství Kollinger je nejspíš dobře známé všem, kteří někdy jeli přes Újezd nad Lesy.
Protože se náš trh snaží podporovat lokální podnikání, celkem logicky si i pekaři z Újezdu prostřednictvím své spřátelené rodinné firmy Pojízdné prodejny Pekařství Kollinger našli cestu na trh do Klánovic a později se s námi přestěhovali do šestajovické aleje. A podle toho, jak mají každou sobotu vyprodané autíčko, vám nejspíš jejich pečivo chutná…
Uzeniny z masa si jistě pamatujete pořádnou řádku let zpět ještě z Klánovic. Název se zdá být možná trochu legrační, ale v době plné náhražek se volbě obchodního jména snad ani nelze divit. Otec a syn Libišovi jsou autorizovaní prodejci řezníka a uzenáře Václava Sitaře z Libochovic. Pan Sitař vyrábí a prodává za pomoci výhradně rodinných příslušníků skvělé uzeniny, do nichž si sám míchá ochucení pouze z jednodruhového koření a zásadně bez látek zvýrazňujících chuť. Sám si peče “buchtu” do výrobků, jejichž receptura ji vyžaduje, uzené opravdu udí, navíc bez toho, aby ho “nastříkl” a zvýšil tak objem masa.
Uzeniny z masa s námi drží basu téměř od samého počátku. V šestajovické aleji už nějaký ten pátek obývají „dřevák“, ze kterého vám nabídnou fenomenální sekanou v housce pod značkou Libižraso a spoustu dalších uzených i neuzených dobrot.
Každý, kdo byl někdy na některém z našich trhů, určitě zná pana Petra Novotného a jeho Ivanku. Kdysi dávno spolužáci a dnes životní partneři, kteří k nám jezdí od samého počátku. Svoje původní žluté autíčko vyměnili za modernější pojízdnou prodejnu, v níž mohou nabízet širší sortiment, ale úsměv a zájem o zákazníka jim zůstaly naštěstí v nezmenšené intenzitě. Pravda, uzeniny nejsou zrovna v souladu s přísně zdravou výživou, na druhou stranu čas od času zhřešit a dopřát si třeba dobrý lovecký salám, grilovací klobásky, jitrničku nebo jelítko, šunku v pepři nebo tradičního taliána je určitě povoleno.
Caffé Cosmo, to je Luděk Bureš a jeho rodinná pražírna kávy z Újezdu nad Lesy. Luděk zakládá na lokálnosti, jeho kávu koupíte v blízkém okolí Újezdu ve spřátelených obchůdcích a kavárnách. Luděk pro vás kávu upraží a na trh vám ji nejen doveze, ale připraví vám i tu šálek dobré kávy a pěkně vám o ní povypráví.
Manželé Jana a Jakub Laušmanovi se jednoho dne rozhodli, že život ve městě není pro ně a odstěhovali se do kraje Českého středohoří. V Držovicích koupili starý statek, který začali zvelebovat, a do začátku pořídili 3 kůzlata. Snili o stádu a plnohodnotném chovu koz, k čemuž se po několika letech tvrdé práce dopracovali. Na farmě najdete vlastní mlékárnu / sýrárnu a samozřejmě malou prodejničku. Od roku 2010 nese veškerá produkce držovické farmy označení BIO. Na náš trh jezdí Laušmanovi již od podzimu 2009 – nebáli se to risknout a vrhnout se s námi do neznáma. Odměnou jim byly nekonečné fronty zákazníků na jejich výborné sýry, jogurty, mléko a tvaroh, které stojí u jejich stánku každou sobotu dodnes.
Rodina paní Zalabákové hospodaří v Nedomicích na Mělnicku nedaleko Všetat. Jak známo, v této oblasti se daří zejména cibuli, u jejíž sklizně jsem paní Zalabákovou s dcerou zastihla. Dozvěděla jsem se, že právě mladší dcera bere hospodaření velmi vážně, a tak začala studovat Českou zemědělskou univerzitu. Stánek paní Dany u nás na trhu v Šestajovicích patří k těm větším a dobře zásobeným – co sami nevypěstují, dokáže paní Zalabáková obstarat u jiných českých pěstitelů.
Farmu rodiny Němcovy z Netína / Radostína nad Oslavou na Vysočině netřeba dlouze představovat. Na Českém farmářském trhu se prezentuje od jeho počátku a našla si cestu i na další farmářské trhy, které posléze vznikly. Malá rodinná farma poněkud vyrostla a expanduje. V Praze otevřela již tři kamenné obchody. Na trhu běžně koupíte jogurty, mléko, tvaroh, sýry, vejce, máslo, občas chlazenou drůbež.
Josef a Světlana spolu hospodaří ve středočeských Nedomicích. Jejich stánek na trhu nepatří k největším, od čehož se odvíjelo i mé očekávání, pokud jde o velikost hospodářství. Jak hluboce jsem se mýlila! Na jejich statku najdete snad vše, na co si vzpomenete. Políčka vypadají nevelká, ale když člověk stojí v brázdě a rozhlédne se kolem, hlava mu nebere, jak to ti dva mohou stačit obdělávat, pěstovat, sklízet a ještě jezdit na trh prodávat! V době mé návštěvy byla sezóna pomalu u konce, ale na polích jsem našla ještě spoustu zeleniny – pórek, celer, dýně nejrůznějších druhů, fazolky, na které jsou Cikánovi specialisté, papriky, lilky, kapustu, zelí, brambory, křen, bylinky, … a výborné, voňavé víno, které se pnulo po konstrukcích okolo domu. Velká část výpěstků už byla uskladněná v jednotlivých skladech – cibule, bylinky apod. v suchém větraném skladu v patře stodoly, mrkev ve sklepě, kde se dá regulovat vlhkost vzduchu, aby byla co nejdéle jako čerstvá, v jiném zase dýně nebo brambory. Pan Cikán není ale pouze pěstitel. Při prohlídce farmy jsme nemohli opomenout ani jeho chovatelství. Počínaje králíky, přes pár slepic, se stará o tři býky a nesčetně vepříků. Jeho radostí je opravdu velké hejno holubů a holubic, s nimiž dokonce jezdí na výstavy. Celou návštěvu jsme zakončili v krásném vinném sklípku. Až budete na trhu u Cikánových nakupovat, zkuste se pana Cikána na cokoliv z farmaření zeptat. Určitě vám rád povypráví.