Recepty

Recepty ze surovin z našeho trhu

“Ty neznáš blitvu? No to musíš určitě vyzkoušet!”, pravila tuhle moje kolegyně Jitka. Člověk se celý život učí :-). Vše potřebné – brambory, jarní cibulku, mangold, česnek i olivový olej jsem pořídila u nás na TRHU V ALEJI. Receptů existuje víc, já na to šla takhle:
brambory jsem oloupala, nakrájela na menší kostky a dala vařit. Klasicky v osolené vodě s kmínem (pokud vám zrovna v tomto receptu nebo i jinde překáží kmín, vařte ho s bramborami v sítku na čaj).
Na pánvi jsem rozpálila olivový olej, hodila do něj jarní cibulku a česnek, později přidala sladké řapíky mangoldu pokrájené na proužky.
Uvařené brambory jsem rovněž na olivovém oleji lehce opekla, smíchala se směsí cibulky, česneku a řapíků a přihodila natrhané listy mangoldu, které jsem nechala už jen lehce zavadnout, a dochutila solí a čertvě mletým pepřem. Příště vyzkouším uvařit brambory ve slupce, jak praví jiný z receptů.
Jako příloha k masu je blitva perfektní, mangold má výraznější chuť a pro mě lepší konzistenci než špenát.
A když si navrch přidáte třeba balkánský sýr, máte výbornou bezmasou variantu hlavního pokrmu.

Na 4 porce blitvy budete potřebovat cca:

  • 500 g brambor
  • 500 g mangoldu
  • 2 – 3 jarní cibulky
  • 6 stroužků česneku (přidávat či ubírat můžete dle libosti)
  • 3 lžíce olivového leje
  • sůl, pepř

Tenhle jednoduchý, ale velmi efektní recept jsem se naučila od starší kolegyně ve svém prvním zaměstnání. Skoro jsem na něj zapomněla, ale narostl mi v truhlíku obrovský estragon a když jsem lamentovala, co s tím, kamarádka mi ho připomněla.
Budete potřebovat:

  • balkánský sýr,
  • cibuli,
  • dobrý olej,
  • estragon (může být i sušený)
  • a dostatečně velkou sklenici.

Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka, sýr na kostky, estragon na drobno a vrstvěte v tomto pořadí do sklenice. Já ještě přidala pár kuliček červeného pepře.
Sklenici uzavřete a než se do sýru pustíte, uchovejte ho v temnu a chladnu alespoň 5 dnů.

Meruňky, opravdu dobré, jsou jen jednou za rok. Mám to s nimi stejně, jako třeba s chřestem nebo bezinkou. Je třeba si je vychutnat, když zrovna jsou. Teď a tady. A jedna z možností, jak si užít meruňky, je skvělý letní koláč naší Dorli.

Potřebujete plát listového těsta (neděláte-li si vlastní, tak např. Wewalka), necelé kilo meruněk, 3 vejce, 5-6 lžic cukru (bude-li třtinový, o to líp) a 2 dcl smetany ke šlehání. Případně malý šplouch ovocné pálenky, ale nemusí být.
A co je důležité – chcete-li mít listové těsto propečené do křupava i od spodu, neobejdete se bez plechové koláčové formy.

Troubu předehřejte na cca 180°C.
Listovým těstem vyložte formu zároveň s okrajem (je to trochu jako puzzle, ale jeden balíček těsta vám vystačí a ještě i pár odřezků zbude) a propíchejte vidličkou.
Vypeckované meruňky nakrájejte na 1/4 a vyskládejte na těsto. (Máte-li kyselejší meruňky, posypte je 1 lžící cukru).
V míse vyšlehejte 3 celá vejce a 5-6 lžic cukru, nakonec přilijte smetanu (a pálenku), krátce promíchejte a touto směsí zalijte meruňky.
Dejte péct na cca 50 min.

Uvedený recept skvěle funguje i se švestkami nebo chuťově výraznějšími jablky. (A experimentům se meze nekladou).

Máme pro vás jednu úžasnou, superrychlou severskou freshovku! Právě teď na ní nakoupíte základní suroviny na trhu!

Co potřebujete:

  • 450 g rebarbory
  • 4 dcl vody
  • 1,5 dcl cukru (třeba třtinového)
  • 2,5 lžičky škrobové moučky (bramborové nebo kukuřičné)
  • Na dokončení jahody, zakysanou nebo sladkou smetanu.

Vodu s cukrem přivedete k varu. Do vroucí vody vložíte oloupanou, na malé kousky nakrájenou rebarboru a povaříte 5-10 min. – rebarbora se bude rozpadat na vlákna. Přimícháte škrobovou moučku rozmíchanou v malém množství vody a znovu krátce povaříte.

Rozdělíte do mističek a necháte vychladnout.
Čerstvé jahody nakrájíte na plátky, přidáte k rebarborovému krému, můžete zjemnit zakysanou nebo sladkou smetanou – každý podle svého.

Hotovo! Dobrou chuť :-).

Uvedené množství vystačí na pořádné 4 porce nebo na 6 dezertních…

Když jsem byla malá holka, ze všech tet jsem měla nejradši Růžu. Byla nejhodnější a taky vždycky přivezla dort (to když našemu tátovi přála k narozeninám) nebo právě tenhle tříbarevný koláč. Ono na něm ani není nic zvláštního, ale dokáže mi vrátit chutě dětství a proto ho mám moc ráda. Je s ním možná trochu víc práce, protože se skládá ze tří vrstev, ale řekla bych, že stojí za to. (Uvedené množství vystačí na klasický hranatý plech do trouby).

1. vrstva – kakaová:
125 g změklého másla
100 g cukru krupice
300 g polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
10 lžic teplé vody
1/2 kypřícího prášku
Vypracujete těsto, které stěrkou rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem (aby se papír nepohyboval, podmažte ho zlehka máslem).

2. vrstva – tvarohová:
3 žloutky
750 g měkkého tvarohu
cukr krupice dle chuti
Ušlehané žloutky s cukrem a tvarohem opět stěrkou rozprostřete na kakaové těsto.

3. vrstva – piškotová:
3 celá vejce
120 g cukru krupice
1/2 sklenky oleje
5 lžic teplé vody
200 g polohrubé mouky
1/2 kypřícího prášku
Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte vodu a olej a nakonec mouku promíchanou s kypřícím práškem. Hotovým těstem přelijte tvarohovou vrstvu.
Dejte péci do trouby vyhřáté na 175°C zhruba na 40 minut.

Máte svoje oblíbené recepty?