Recepty

Recepty ze surovin z našeho trhu

KVĚTÁKOVÁ VELLUTATA

Vellutata není nic jiného než krémová zeleninová polévka, můžete ji tak vařit v nejrůznějších obměnách po celý rok podle toho, co zrovna sezóna nabízí.

Na květákovou vellutatu budete potřebovat:
1 – 2 lžíce olivového oleje

1 menší cibuli
cca 400 g syrového květáku
cca 1/2 l zeleninového vývaru
1 dcl smetany ke šlehání
sůl, pepř a muškátový oříšek
cca 150 g slaniny na opečení
2 lžíce strouhaného sýru (parmazán nebo pecorino)
něco zeleného na ozdobu

Slaninu pokrájejte na malé kostičky nebo proužky, na pánvi ji pěkně vysmahněte do křupava a odložte stranou na později.
Nastrouhejte si sýr na plátky nebo na jemno a také odložte.
Na oleji zpěňte na jemnější kousky pokrájenou cibuli, přidejte malé růžičky květáku a pár minut obdělávajte.
Zalijte zeleninovým vývarem, přiklopte pokličkou a povařte do měkka. Rozmixujte tyčovým mixérem, přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem a zlehka provařte.
Na každou porci polévky nasypte trochu vyškvařené slaniny, trochu strouhaného sýru a ozdobte třeba pažitkou, rukolou nebo petrželkou.

 

 

 

 

PEČENÁ RAJČATA

Nevíte, co s rajčaty, která se vám urodila nebo jste si jich na trhu koupili nějak moc? Upečte je!
Příprava je celkem rychlá, čas pečení naopak poměrně dlouhý, ale zase už nevyžaduje žádnou vaši činnost.
Upečená rajčata můžete sníst jen tak, dát je jako přílohu ke grilovaným masům, nebo je použít jako omáčku na těstoviny.
Rádi bychom vám napsali, že takto upravená vám v lednici pár dnů vydrží, ale nám se ještě nestalo, aby se do té lednice vůbec dostala :-D.

Budete potřebovat:
cca 1 kg koktejlových rajčat

5 stroužků česneku (raději bez klíčku)
cca 1 lžíci lístků čerstvého tymiánu
trošku soli
1 lžíci třtinového cukru (lze vynechat)
olivový olej

Předehřejte si troubu na 120°C.
Rajčata překrojte na půl a vyrovnejte na plech vyložený pečícím papírem nebo vytřeným olivovým olejem řezem vzhůru.
Česnek nasekejte na drobno, lístky tymiánu otrhejte z větviček a vším rovnoměrně posypte rajčata.
Lehoulince osolte, posypte cukrem a zakapejte olivovým olejem.
Pečte 2-3 hodiny. Rajčátka se trochu scvrknou, jejich šťáva s cukrem a kousky česneku zkaramelizuje a celé dohromady
to bude „k sežrání“. Prodloužíte-li čas pečení, rajčata budete mít spíš sušená, ale na chuti jim to rozhodně neubere.
Vyzkoušejte, co bude vyhovovat právě vám!

 

 

 

BULGUROVÝ TABBOULEH

Tenhle salát si vás velmi rychle získá. Je rychlý, vynikající teplý i zastudena, pochutnáte si na něm jako na hlavním jídle
nebo jako na příloze třeba ke grilovaným masům.
Nebudeme uvádět množství surovin, protože si ho můžete snadno přizpůsobit podle chuti i podle toho, co zrovna máte k dispozici.

My používáme:
bulgur (jemný, hrubý – jaký zrovna koupíte nebo máte rádi)

salátovou okurku
rajčata
papriky (červené, zelené, bílé… jaké chcete)
česnek drcený
sůl a pepř podle chuti
římský kmín (nemusí být)

hoooodně moc bylinek nasekaných na jemno (základ je hladkolistá petržel a máta, můžete přidat i bazalku)
olivový olej
citronovou šťávu i kůru (ale tu jen z bio citrónu)

Bulgur uvařte podle návodu. Do ještě teplého vmíchejte na drobnější kousky nakrájenou zeleninu, posekané bylinky, koření a sůl,
zakápněte štědře olivovým olejem a citronouvou šťávou podle vaší chuti, a je to!

 

 

ŘECKÁ PITA (Πρασόπιτα = PRASOPITA)

Náš soused Míťa je Řek a strašně rád a strašně dobře hostí své návštěvy. Má široký repertoár, do něhož patří i řecká pita s pórkem.
Je to takový slaný koláč, který dobře poslouží jako kterékoliv denní jídlo a je vynikající teplý i zastudena.
Originál se peče z těsta filo a přidává se do něj sýr feta. My z české kotliny můžeme bez obav použít naše listové těsto a balkánský sýr.

Budete potřebovat:
2 balení vyváleného listového těsta

cca 3 pórky (množství je orientační, upravte si podle sebe, jak moc chcete mít koláč naplněný)
balíček fety nebo balkánského sýru
3 celá vejce
sůl a pepř podle chuti

bylinky podle chuti (nemusí být, ale vyzkoušejte varianty s česnekem, oregánem, koprem, bazalkou, … )
olivový olej na potření
(
My jsme tentokrát přidali i vypražený libochovický bůček v pepři, který na TRHU V ALEJI koupíte ve Dřeváku).

Předehřejte si troubu na 200°C horkovzduch nebo 220°C oboustranné pečení.
Do mísy nakrájejte pórek na kolečka, sýr na kostičky (nebo ho můžete rozdrobit), přidejte vajíčka, sůl a koření a promíchejte.
Listové těsto rozložte na plech, poklaďte připravenou směsí tak, aby vám zůstaly volné okraje. Překryjte druhým plátem těsta,
okraje spojte a zahněte a shora těsto sem tam propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo.
Potřete olivovým olejem a dejte péct na cca 25 – 30 minut, až bude povrch pěkně zlatavý.
Jsme přesvědčení, že si pochutnáte!

 

CELEROVÁ REMULÁDA

Celer, ať už bulvový, řapíkatý nebo listový je velmi bohatou a zároveň cenově poměrně dostupnou zásobárnou vlákniny, vitamínů a minerálů.
Klasický kořenový, nebo chcete-li bulvový, celer vám dodá překvapivě zejména vitamín C, z minerálů pak hořčík, draslík, vápník a fosfor.
V české kuchyni se celer spíše tepelně upravuje, nejčastěji jako součást polévek či omáček.
Dejte mu ale šanci začerstva, budete překvapení, jak chutná je to zelenina. A navíc – pomáhá při hubnutí!

Na remuládu budete potřebovat:
1 menší bulvu celeru (po oloupání cca 250g)

2 lžíce majonézy
2 lžíce zakysané smetany (lze nahradit majonézou, ale zakysanka to odlehčí a hned budete mít zdravější variantu)
1-2 lžičky dijonské hořčice
2 nakládané
okruky (nemusí být)

hrst nasekaných bylinek, např. petrželky, pažitky,… ale koupíte-li celer i s natí, můžete využít mladé středové lístky
sůl
čerstvě mletý pepř
citronovou šťávu z necelé půlky citronu)

Celer oloupejte a nastrouhejte na jemné proužky. Nejlépe vám poslouží tzv. mandolína, ale ti trpělivější mohou i nakrájet,
chuti neubere ani strouhání na obyčejném struhadle. Promíchejte s trochou citronové šťávy, aby vám krásně bílá dužina nezhnědla.

V misce smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, sůl a pepř podle chuti, na jemno nastrouhané okurky a posekané bylinky
a to vše
promíchejte s připraveným celerem.
Dejte odležet do lednice.

Použít můžete jako přílohu ke grilovaným masům, samotné jako salát nebo na výrobu obloženého chleba – nejlepší je to s žitným.

Tak ať vám chutná! 😉

KVÁSKOVÝ CHLÉB ZAČÁTEČNICKÝ

Domácí kváskový chleba je takový malý zázrak. Peču asi 2,5 roku, ještě mě to neomrzelo, pokaždé netrpělivě čekám na výsledek a nikdy si nenechám ujít ještě vlažnou patku s máslem. Na začátku byla obava, jak zvládnout časově náročný proces přípravy a pečení chleba při běžném pracovním režimu, ale jde to skloubit i během pracovního týdne celkem dobře. Tak jak na to?
K základnímu kvásku přidáme 200 g žitné chlebové mouky (případně míchám půl na půl žitnou chlebovou a žitnou celozrnnou) a 200 g vlažné vody, promícháme a v zakryté míse necháme při pokojové teplotě pracovat. V závislosti na okolní teplotě kvašení probíhá různě rychle. V zimně může stát kvásek na lince klidně 8-10 hodin, v létě se proces výrazně urychlí a rozkvas budete mít připravený už po 5 hodinách. Připravený rozkvas v míse vyběhne, jeho povrch se jakoby vyrovná (jde o výšku, nikoliv o hladkost), jsou viditelné bubliny.
Z takto připraveného rozkvasu si odebereme lžíci až dvě do sklenice na další pečení a ke zbylému přidáme 450 g pšeničné chlebové mouky (i tady můžeme zkoušet různé poměry různých mouk – lze přimíchat špaldu, část nahradit žitnou moukou. Jen pamatujme na to, že čím více je žitné mouky, tím méně jde z těsta vytvořit bochník. Proto vypadají čistě žitné chleby většinou jako kvádříky, musejí se péci ve formě) a cca 300 g vlažné vody a promícháme jen tak, aby se vše propojilo. Zakryjeme a necháme cca 30 minut proběhnout fermentolýzu, tedy odpočinutí těsta bez soli a koření.
Po uplynutí této doby přidáme 18 g soli a koření podle chuti – někdo jen kmín, někdo chlebové koření, a někdo žádné – a propracujeme opravdu důkladně (v robotu na co nejpomalejší chod cca 10 minut).
Po té mísu zakryjeme a po cca 30 minutách mokrýma rukama překládáme (těsto ze strany podebereme, vytahujeme a přeložíme přes zbytek, takže to vyjde tak na 3x po celém obvodu). Zopakujeme alespoň 3x, pak těsto vyklopíme na pomoučený vál a stočíme do ošatky (nejvíc se mi osvědčila celulózová ošatka, ale chleba může kynout i v obyčejné míse vyložené pomoučenou utěrkou) a necháme opět zakryté kynout. Správně vykynuté těsto samozřejmě zvětší svůj objem, ale hlavně když do něj žďuchneme prstem, dolíček se stále ještě vrátí zpět. Časy kynutí opět závisí na okolní teplotě, chce to vyzkoušet. Orientačně hodina, v létě méně, v zimě více.
Ke konci kynutí rozpálíme troubu na 250°C i s nádobou, v které budeme chleba péci. Dobrý je litinový hrnec nebo pekáč s poklicí, keramické formy přímo na chleba, … opět každý si najde, co mu bude vyhovovat.
Do rozpálené nádoby vyklopíme vykynutý chleba z ošatky (v případě litinového nádobí použijeme pečící papír, u keramiky to není potřeba), nařízneme (u tohoto konkrétního těsta moc nejdou takové ty krásné reliéfy), aby měla kam unikat pára a chléb neprasknul, přiklopíme a necháme cca 20 minut péct. Po té odklopíme, stáhneme teplotu na 230°C a dopékáme dalších asi 20 minut (kdo má rád tmavší kůrku, dopřeje chlebu delší pobyt v troubě 🙂 ).
PS: Jak pečovat o kvásek
Kvásek je živý organismus, o který je třeba se pečlivě starat. Budete-li péct pravidelně alespoň 1x do týdne, měl by kvásek v lednici ve skleničce s nedotaženým víčkem v pohodě vydržet od pečení do pečení. Pokud budou vaše intervaly delší, nezapomínejte kvásek přikrmovat. Stačí přidat lžičku, dvě žitné mouky a maličko vody a promíchat. Čím je kvásek řídčí, tím rychleji vyhládne a naopak. Budete-li potřebovat uchovat ho déle než týden a nebudete mít možnost ho během té doby přikrmit, vytvořte ze základního kvásku a žitné mouky co nejsušší hmotu. Po návratu mu opět dopřejte žitnou mouku a vodu a rozmíchejte do obvyklé konzistence (hustotou by se dala přirovnat k těstu na bramborové knedlíky 🙂 ).

KRÁLIČÍ STEHNA NA SMETANĚ S DIJONSKOU HOŘČICÍ

Králičí maso je jedním z nejzdravějších a platí to o to víc, pořídíte-li u nás na trhu to z farmy Trnčí. Králíci jsou tu chováni s láskou a respektem v těch nejlepších podmínkách a na kvalitě masa je to znát.

Co budete potřebovat na 4 poctivé porce:
4 králičí stehna
70 g změklého másla
4 poctivé lžíce dijonské hořčice
250 ml smetany ke šlehání
150-200 ml bílého vína
2, 3 snítky čerstvého tymiánu
2 stroužky prolisovaného česneku (nemusí být)
sůl
čerstvě mletý pepř
pro případné zahuštění (nemusí být) lžičku hladké mouky

Troubu předehřejeme na 200°C.
Změklé máslo promícháme s dijonskou hořčicí, česnekem a smetanou, mírně osolíme (dijonská hořčice je sama o sobě poměrně slaná), opepříme a přidáme lístky voňavého tymiánu.
Stehýnka dáme do pekáčku, pečlivě na ně rozetřeme hořčičnou směs, podlijeme vínem a zakryté dáme na necelou hodinku do horké trouby. Chcete-li omáčku zahušťovat, po cca 50 minutách vyndejte maso z pekáčku, vmíchejte do omáčky lžičku hladké mouky a nechte pár minut provařit.

Jako přílohu můžete podávat brambory šťouchané, pečené či vařené, dobře vám poslouží tagliatelle (široké nudle) nebo čerstvé bílé pečivo.

králičí maso

TVAROHOVÉ NOKY S JAHODAMI

K létu neodmyslitelně patří ovocné knedlíky. Kynuté, tvarohové, vařené ve vodě, vařené v páře… co rodina, to jiný zaručený recept. Vůbec nechceme posuzovat, který typ nebo recept je nejlepší. Ale jedno mají plněné knedlíky společné – časově poměrně náročnou přípravu. Takže náš recept je pro ty, kteří si chtějí pochutnat a ještě to zvládnout za mnohem kratší dobu.

Co budete potřebovat:
500g měkkého tvarohu v balíčku (vaničkový je pro náš recept příliš řídký)
2 celá vejce
12 polévkových lžic dětské krupičky (případně hrubé mouky, ale krupička je prostě lepší)
70 g změklého másla
špetku soli

Všechny ingredience smícháme do lepivého těsta, z kterého dvěma menšími lžícemi vytvarujeme noky. Je praktické si je pokládat na krupičkou podsypané prkénko, aby šly do vroucí vody všechny najednou. Vaříme v mírně osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu – je to rychlovka, cca 3 – 4 minutky. Kdo by chtěl nočky obzvlášť voňavé, může do vody přidat vanilkový cukr a trochu rumu :-).

Noky lze podávat s ovocným rozvarem, čerstvým ovocem s cukrem, vynikající budou také s mákem nebo skořicí…
A navrch, co kdo má rád – zakysanou smetanu, hustý jogurt, tvaroh, moučkový cukr, rozpuštěné máslo… vždyť to znáte!

KAPUSTIČKOVÁ POLÉVKA

Růžičková kapusta je jeden ze zelených zázraků našich zahrádek. Celou zimu ji můžeme sklízet přímo ze záhonku podle potřeby,
navíc je to úplný zázrak, pokud jde o to, co vše nám dokáže poskytnout. Od pestré palety vitamínů, zejména A, C, E, K a skupiny B,
přes minerály hořčík, draslík, vápník, fosfor a síru, bohatý zdroj vlákniny, až po poměrně vysoký obsah bílkovin a zároveň minimum kalorií.
My jsme si pro propagaci této zelené „lékárny“ vybrali krémovou polévku s kari, která je na zimu jako dělaná.

Co budete potřebovat:
600g kapustových růžiček
1 1/4 litru drůbežího vývaru
125 ml smetany 33%
kari
muškátový květ

špetku cukru
sůl podle chuti

Kapustičky povaříme ve vývaru cca 10 minut, po té jich polovinu vylovíme a odložíme stranou. Zbylé růžičky vaříme do měkka
a rozmixujeme (např. tyčovým mixérem). Přidáme kari, cukr, muškátový květ a smetanu a pouze prohřejeme (nevaříme).
Přihodíme odložené kapustičky překrojené na 1/2 nebo na 1/4 dle velikosti.

Můžeme přidat chlebové krutónky, polévku přiostřit čerstvou chilli papričkou… částk kapustiček, máte-li jich málo, lze nahradit např. pórkem.
Víte jak – recepty jsou často jen inspirací, nikoliv zákonem :-).

Dobrou chuť

 

BLITVA

“Ty neznáš blitvu? No to musíš určitě vyzkoušet!”, pravila tuhle moje kolegyně Jitka. Člověk se celý život učí :-). Vše potřebné – brambory, jarní cibulku, mangold, česnek i olivový olej jsem pořídila u nás na TRHU V ALEJI. Receptů existuje víc, já na to šla takhle:
brambory jsem oloupala, nakrájela na menší kostky a dala vařit. Klasicky v osolené vodě s kmínem (pokud vám zrovna v tomto receptu nebo i jinde překáží kmín, vařte ho s bramborami v sítku na čaj).
Na pánvi jsem rozpálila olivový olej, hodila do něj jarní cibulku a česnek, později přidala sladké řapíky mangoldu pokrájené na proužky.
Uvařené brambory jsem rovněž na olivovém oleji lehce opekla, smíchala se směsí cibulky, česneku a řapíků a přihodila natrhané listy mangoldu, které jsem nechala už jen lehce zavadnout, a dochutila solí a čertvě mletým pepřem. Příště vyzkouším uvařit brambory ve slupce, jak praví jiný z receptů.
Jako příloha k masu je blitva perfektní, mangold má výraznější chuť a pro mě lepší konzistenci než špenát.
A když si navrch přidáte třeba balkánský sýr, máte výbornou bezmasou variantu hlavního pokrmu.

Na 4 porce blitvy budete potřebovat cca:

  • 500 g brambor
  • 500 g mangoldu
  • 2 – 3 jarní cibulky
  • 6 stroužků česneku (přidávat či ubírat můžete dle libosti)
  • 3 lžíce olivového leje
  • sůl, pepř

ŘECKÝ SÝR

Tenhle jednoduchý, ale velmi efektní recept jsem se naučila od starší kolegyně ve svém prvním zaměstnání. Skoro jsem na něj zapomněla, ale narostl mi v truhlíku obrovský estragon a když jsem lamentovala, co s tím, kamarádka mi ho připomněla.
Budete potřebovat:

  • balkánský sýr,
  • cibuli,
  • dobrý olej,
  • estragon (může být i sušený)
  • a dostatečně velkou sklenici.

Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka, sýr na kostky, estragon na drobno a vrstvěte v tomto pořadí do sklenice. Já ještě přidala pár kuliček červeného pepře.
Sklenici uzavřete a než se do sýru pustíte, uchovejte ho v temnu a chladnu alespoň 5 dnů.

SLAVNÝ KOLÁČ „DORLI“ ANEB JAK SI UŽÍT SEZÓNU MERUNĚK

Meruňky, opravdu dobré, jsou jen jednou za rok. Mám to s nimi stejně, jako třeba s chřestem nebo bezinkou. Je třeba si je vychutnat, když zrovna jsou. Teď a tady. A jedna z možností, jak si užít meruňky, je skvělý letní koláč naší Dorli.

Potřebujete plát listového těsta (neděláte-li si vlastní, tak např. Wewalka), necelé kilo meruněk, 3 vejce, 5-6 lžic cukru (bude-li třtinový, o to líp) a 2 dcl smetany ke šlehání. Případně malý šplouch ovocné pálenky, ale nemusí být.
A co je důležité – chcete-li mít listové těsto propečené do křupava i od spodu, neobejdete se bez plechové koláčové formy.

Troubu předehřejte na cca 180°C.
Listovým těstem vyložte formu zároveň s okrajem (je to trochu jako puzzle, ale jeden balíček těsta vám vystačí a ještě i pár odřezků zbude) a propíchejte vidličkou.
Vypeckované meruňky nakrájejte na 1/4 a vyskládejte na těsto. (Máte-li kyselejší meruňky, posypte je 1 lžící cukru).
V míse vyšlehejte 3 celá vejce a 5-6 lžic cukru, nakonec přilijte smetanu (a pálenku), krátce promíchejte a touto směsí zalijte meruňky.
Dejte péct na cca 50 min.

Uvedený recept skvěle funguje i s borůvkami, švestkami, nebo chuťově výraznějšími jablky. (A experimentům se meze nekladou).

REBARBOROVÝ KRÉM

Máme pro vás jednu úžasnou, superrychlou severskou freshovku! Právě teď na ní nakoupíte základní suroviny na trhu!

Co potřebujete:

  • 450 g rebarbory
  • 4 dcl vody
  • 1,5 dcl cukru (třeba třtinového)
  • 2,5 lžičky škrobové moučky (bramborové nebo kukuřičné)
  • Na dokončení jahody, zakysanou nebo sladkou smetanu.

Vodu s cukrem přivedete k varu. Do vroucí vody vložíte oloupanou, na malé kousky nakrájenou rebarboru a povaříte 5-10 min. – rebarbora se bude rozpadat na vlákna. Přimícháte škrobovou moučku rozmíchanou v malém množství vody a znovu krátce povaříte.

Rozdělíte do mističek a necháte vychladnout.
Čerstvé jahody nakrájíte na plátky, přidáte k rebarborovému krému, můžete zjemnit zakysanou nebo sladkou smetanou – každý podle svého.

Hotovo! Dobrou chuť :-).

Uvedené množství vystačí na pořádné 4 porce nebo na 6 dezertních…

TŘÍBAREVNÝ KOLÁČ TETY RŮŽI

Když jsem byla malá holka, ze všech tet jsem měla nejradši Růžu. Byla nejhodnější a taky vždycky přivezla dort (to když našemu tátovi přála k narozeninám) nebo právě tenhle tříbarevný koláč. Ono na něm ani není nic zvláštního, ale dokáže mi vrátit chutě dětství a proto ho mám moc ráda. Je s ním možná trochu víc práce, protože se skládá ze tří vrstev, ale řekla bych, že stojí za to. (Uvedené množství vystačí na klasický hranatý plech do trouby).

1. vrstva – kakaová:
125 g změklého másla
100 g cukru krupice
300 g polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
10 lžic teplé vody
1/2 kypřícího prášku
Vypracujete těsto, které stěrkou rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem (aby se papír nepohyboval, podmažte ho zlehka máslem).

2. vrstva – tvarohová:
3 žloutky
750 g měkkého tvarohu
cukr krupice dle chuti
Ušlehané žloutky s cukrem a tvarohem opět stěrkou rozprostřete na kakaové těsto.

3. vrstva – piškotová:
3 celá vejce
120 g cukru krupice
1/2 sklenky oleje
5 lžic teplé vody
200 g polohrubé mouky
1/2 kypřícího prášku
Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte vodu a olej a nakonec mouku promíchanou s kypřícím práškem. Hotovým těstem přelijte tvarohovou vrstvu.
Dejte péci do trouby vyhřáté na 175°C zhruba na 40 minut.

Máte svoje oblíbené recepty?